18-11-2019

Noorderlicht 30 years

This year Noorderlicht, a leading Dutch photo festival, celebrates its 30th anniversary. For that occasion, Noorderlicht exhibits an overview of photography, as shown throughout those 30 years by their organization.

‘Battle in Spring’ from Alice’s series ‘North Korea, a Life between Propaganda and Reality’ is one of the works shown at the exhibition, at MartiniPlaza in Groningen (NL). The exhibition is on view till December 20 2019.

Part of the anniversary celebrations is also a series of interviews with a selection of photographers who have worked with Noorderlicht throughout the past three decennia.

Alice’s interview (sorry, in Dutch..) will be displayed here below:

Hoe ben je betrokken bij Noorderlicht?

Mijn project Ode to Nebuta is tot stand gekomen in een samenwerking met Noorderlicht. Dit project werd een prachtige ontdekkingsreis naar Aomori in Japan, waar ik een serie maakte over het lichtfestival Nebuta. De kleuren, de geuren en het ritme van het festival hebben een speciaal plekje in mijn hart verovert. Deze ode bracht ik over in mijn eindwerken. Ik vond het fantastisch dat ik, samen met Noorderlicht, een stukje Japan kon laten zien tijdens de culturele hoofdstad in Leeuwarden.

Wat was je favoriete expositie bij Noorderlicht?

Ik herinner mij nog een bezoek aan het fotofestival met de titel Nazar in 2004. Dit festival vond plaats na 9/11, en net voor de moord op Theo van Gogh. De mainstream media was vol berichtgeving over de Arabische wereld, maar de verhalen boden een zeer beperkt perspectief. Ik studeerde op dat moment net af aan de kunstacademie, en herinner me dat het zien van Nazar mij leerde hoe verruimend het is om het andere (en diverse) perspectief van een onderwerp niet uit het oog te verliezen.

Een mooi voorbeeld van diversiteit was ook de expositie North Korean Perspectives, samengesteld doorMarc Prüst. In deze expositie werden verschillende visies op Noord Korea getoond. Ik toonde in deze expositie een deel van mijn serie North Korea, a Life between Propaganda and Reality. Als er een land is waar we een zeer verwrongen en eendimensionaal beeld van hebben, dan is het wel Noord Korea. Dat maakte deze tentoonstelling zeer waardevol.

Wat is je toekomstdroom voor Noorderlicht?

Ik hoop dat Noorderlicht nog minstens 30 jaar doorgaat met het maken van tentoonstellingen. Zeker nu, in een tijd van toenemende polarisatie, is een festival dat diversiteit biedt, belangrijk. Een diversiteit aan verhalen en perspectieven. Noorderlicht kijkt verder dan de traditionele vorm van fotografie en staat open voor nieuwe vertelvormen. Het verhaal staat daarmee centraal. En niet het verhaal dat we altijd al horen, maar ook dat andere verhaal.

Photo’s by Inge van Mill.